Korrosionsbloggen

h2-blog-img-02

Vad är stiftlödning och varför är det mer fördelaktigt än standardkadssvetsning?

Stiftlödning är en problemfri och säker metod för att leda elektriska anslutningar till föremål av stål och rörliga järnledningar. Om objektet ska katodiskt skyddas eller jordas, skickas stiftlödningsmetoden uppifrån.

Stiftlödning uppfanns redan på 1950-talet och har sedan dess varit det bästa valet för att fästa kablar och jordning av metallföremål inom den katodiska skydds industrin.

Inte bara förhindrar du metallen från att ändra metallurgiska egenskaper, dess väg snabbare och säkrare också. Metoden med stiftlödning låter dig göra hårlödning i princip alla väder och kräver väldigt lite träning för den som gör arbetet. Vanligtvis är en timme tillräckligt.

Stiftlödningstekniken är baserad på elektrisk bågsilverlödning. Den speciellt tillverkade stiftlödningsenheten är extremt lätt för att vara svetsutrustning.

När du trycker på avtryckaren på stiftlödningspistolen slutför du en elektrisk krets där likström frigörs. Detta resulterar i smältning av flödet i hårdlåstappen och att förbindelsen mellan de två metallföremålen blir fullständig.

När du hårdlödar övergår du sällan 650 grader, det betyder att du förmodligen inte kommer att påverka metallen så mycket som du gör med vanliga svetsmetoder som CAD-svetsning.

Här är en kort video om hur hårstiftlödningen faktiskt skulle se ut i fild:

Det tar ungefär 1-2 sekunder att löpa stiftlödningen, när pistolen har avslutat sitt arbete med att slutföra kretsen, den är vanligtvis mekaniskt eller elektriskt bruten och du sitter kvar med en homogen koppling mellan två metallföremål.

Den här metoden passar perfekt för följande områden:

  1. isolerade rördelar (fogar)
  2. Anslutning av mätkablar
  3. Installation av offeranoder
  4. Bindning av zinkarmband till undervattensrörledningar (främst på rörledningsfartyg)

Den katodiska skyddsindustrin, och vi själva har alltid betraktat Pinlödning som den mest mångsidiga och säkra metoden för kabelanslutningar.

Du kan se vår hårdlödningsutrustning här